راهنمای خرید جهیزیه عروسی | راز انتخاب یک جهیزیه خوب چیست؟
از جهیزیه عروس لیست تهیه کنید
قبل از شروع گشت و گذارها در بازار، حتما لیست کاملی از لوازم مورد نیازتان تهیه کنید. وقتی شروع میکنید به نوشتن، تازه سر وکله گیج شدنها پیدا میشود.
میتوانید اینطوری شروع کنید:
لوازم برقی
لوازم صوتی و تصویری
لوازم پختوپز
لوازم آشپزخانه
مبلمان و لوازم چوبی و لوازم جانبی
منسوجات
وسایل متفرقه لازم و غیر لازم
البته اینها جزو خریدهای مربوط به منزل است. خرید اسباب و اثاثیه مربوط به عروسی داستان مفصل خودش را دارد، که برای خودش یادداشت دیگریست. حالا ذیل هر موضوع اقلام مربوطه را بنویسید. از اینجا میتوانید لیست نسبتاً کاملی را دریافت کنید. پس از بازکردن لیست خواهید دید نیازی نیست همه اقلام آن را بخرید.
تعیین بودجه
قبل از اینکه دستبهکار شوید، مشخص کنید که چقدر میخواهید هزینه کنید. به قول قدیمیترها حتی حساب خرید یک چوب کبریت هم دستتان باشد. برای اینکه بتوانید هزینهها را کنترل کنید، برای هر دسته از لوازم بالا، باید بودجه مشخصی کنار بگذارید. طبیعتاً اقلام درشت مثل یخچال، ماشین لباسشویی، اجاقگاز و اینها بودجه بیشتری لازم دارند. اما باید دقیقاً بدانید که برای خرید تکتکشان میخواهید در چه حدودی هزینه کنید؛ بعد از آن تصمیم بگیرید که بهترین کیفیت در حدود قیمت مورد نظرتان کدام است.
نکته مهم: هنگام خرید، نه تعارف کنید و نه خجالت بکشید. صراحتاً به فروشنده بگویید چه بودجهای را برای خرید وسیله مورد نظرتان اختصاص دادید. این موضوع به هیچ عنوان ربطی به پولدار بودن یا نبودن ندارد و بحث مدیریت هزینههاست.
یادتان باشد، اگر نتوانید پولتان را درست اداره کنید تنها «شما» استرس و فشار ناشی از هزینههای سنگین، پول تمام شده و وسایلی که هنوز نخریده اید را تحمل خواهید کرد، نه آقا/خانم فروشنده!
توصیههای ایمنی برای خرید جهیزیه عروس
مشورت کنید
قبل از اینکه شروع کنید به خرید، به خصوص لوازم برقی، صوتی و تصویری و مبلمان، حتماً با افراد آگاه مشورت کنید.
اگر خوب دور و برتان را نگاه کنید، حتماً کسی را پیدا میکنید که تجربه خرید داشته باشد. اولویت مشورت با تازهعروسهاست؛ چون همین مسیر را یکبار طی کردهاند و پستی بلندیهای راه را خوب میشناسند.
اگر تازهعروس سراغ ندارید، بروید سراغ خانمهایی که وقت زیادی در بازار میگذرانند و همه چم و خم خرید دستشان است.
درصورتیکه به هیچ یک دسترسی ندارید، نگران نباشید. با جستجو در گوگل، کلی لینک از اتاقهای مختلف گفتگو پیش رویتان قرار میگیرد و میتوانید از تجربیات دیگران بهره ببرید.
یک راه دیگر هم سرزدن به پیجهایی است که در اینستاگرام راه افتاده؛ میتوانید با جستجوی «جهاز»، این پیجها را هم پیدا کنید.
از لوازم بزرگ شروع کنید
بهتر است خرید را از اینها شروع کنید:
یخچال، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی (دلخواه)، اجاقگاز، فرش، سرویس خواب (دلخواه)وکولر گازی و اگر اندازه خانهتان را میدانید مبلمان هم در نظر بگیرید.
تا حد ممکن سعی کنید اینها را با کیفیت خوب بخرید؛ چون احتمالا میتوانید سرفرصت وسایل دیگر خانهتان را عوض کنید، اما نمیتوانید هر سال یک یخچال یا ماشین لباسشویی جدید بخرید.
این را در نظر بگیرید که صرفه جویی در پرداخت چه مبلغی را فدای کیفیت خوب میکنید.
اگر مثلاً این اختلاف هزینه در مورد یخچال ۱ میلیون تومان است و شما توان پرداخت آن را با کم کردن بودجه دیگر لوازمتان دارید، بدون شک هزینه کنید.
نکته:
در لیست خریدتان همه چیز را از سیر تا پیاز درنظر بگیرید؛ اما! سعی کنید با غلبه بر هوسهای خریدتان، از خریدن وسایل خردهریز غیر واجب خودداری کنید. چون تا آنجایی که فکرش را هم نمیتوانید بکنید، لوازم واجب در صف خرید خواهید داشت. از طرفی بعد از عروسی، احتمالاً با انبوهی از وسایل روبهرو میشوید که از طرف دخترخاله و پسرعمو و همسایه قدیمتان پیشکش شده است. پس برای خریدن ساندویچساز، سرخکن، شش دست پارچ و لیوان و مثل اینها عجله نکنید!
مبلمان را بعد از مشخص شدن خانه بخرید
اگر از روز اول، وضعیت خانه مشخص باشد تکلیفتان روشن است و کارتان راحت، چون هرچه خرید کنید میتوانید یک راست به خانه جدید ببرید و بچینید. اگر اینطور نیست، برای خرید مبل و میز نهارخوری، اول تکلیف خانهتان را مشخص کنید. حتماً با درنظر گرفتن اندازه هال و سالن پذیراییتان، مبلمان را انتخاب کنید. اگر منزلتان در آپارتمان و احیاناً نقلی و جمعوجور است، سراغ مبلمان بزرگ نروید؛ چون جلوی دستوپایتان را خواهد گرفت.
نکات لازم هنگام خرید لوازم آشپزخانه جهیزیه عروس
قبل از اینکه خرید لوازم آشپزخانه را آغاز کنید، رنگ اتاقها و آشپزخانه تان را مشخص کنید و در مورد رنگ غالب لوازم خانه تصمیم بگیرید. این مساله به ویژه در خانههایی با آشپزخانههای اپن (باز) اهمیت بیشتری دارد. از لوازم برقی بزرگ شروع کنید، سپس سراغ لوازم برق کوچک بروید و بعد ست لوازم غذاخوری و در نهایت وسایل پلاستیکی و به اصطلاح خردهریزها را کامل کنید.
لوازم برقی آشپزخانه از نظر رنگی تنوع کمتری دارند و شما باید از میان رنگهای سفید و سیلور انتخاب کنید. فروشندگان معمولا رنگ سفید را پیشنهاد میکنند چون کمتر لک میشود و تمیز کردن آن سادهتر است. البته ست کردن سایر وسایل با رنگ سفید معمولا راحتتر از رنگ نقرهای است. با اینحال هیچ اجباری در کار نیست و شما میتوانید همه لوازم برقی آشپزخانه را به رنگ نقرهای تهیه کنید.
یخچال:
انتخاب یخچال هم بستگی به بودجه، سلیقه و البته فضای آشپزخانه شما دارد. اگر خانه کوچک است بهتر است سراغ یخچال «ساید بای ساید» نروید. در ضمن بهتر است که یخچال بالا و فریزر پایین و یا بلعکس باشد.
کیفیت لاستیکهای دور درها که بهتر است ضد باکتری باشد، دستگیرهها یکتکه و متصل به بدنه باشد، قابلیت تنظیم ارتفاع طبقات داخلی داشته باشد. طبقات فلزی یا شیشههای نشکن استفاده بیشتر و کیفیت بالاتری دارند.
ماشین لباسشویی:
ماشین لباسشویی در سایزهای مختلف وجود دارد، اما برای یک زوج جوان که حداقل تا ۵ سال میخواهند از این وسیله استفاده کنند، ماشین لباسشویی ۵ کیلویی کافیست. قابلیت ادامه عملکرد دستگاه با وجود نوسانات برق، هشدار و عیبیاب با اینکه بر قیمت لباسشویی تاثیر دارند، اما در طولانیمدت استفاده زیادی دارند.
اجاق گاز:
اگر گاز رومیزی میخرید، آن را روی یک کابینت کشویی سوار کنید تا هر خانهای که رفتید، آن را همراه خود ببرید و نیازی به خرید دوباره نداشته باشید. در ضمن یادتان باشد که با انتخاب یک گاز رومیزی به یک فر توکار هم احتیاج خواهید داشت ولی اگر فرگاز می خرید نیازی یه خرید فر ندارید .
سرویس چینی:
سرویسهای چینی را با توجه به تجربه افراد نزدیک و سلیقه ومیزان بودجه انتخاب کنید . دنبال سرویسهای صرفا گرانتر و یا ارزانتر نروید.
ست چاقو، کف گیر، ملاقه و قاشق چنگال:
این ستها هم بسته به نوع تولید داخلی و خارجی قیمتهای متفاوتی دارند. ولی در انتخاب آنها دقت کافی را لحاظ کنید.
اشتباهات رایج در خرید جهیزیه عروس
اشتباه اول:
باید برای تهیه وسایل زندگی خود یک برنامه بودجه تعریف کنید که نه برای یک سال بلکه حداقل تا ۵سال آینده احتمال خرید عمده دیگری را نداشته باشید. برای جلوگیری از این اشتباه گشتن در دنیای مجازی و سر زدن به سایتهایی که درباره نوعروسان و جهیزیه و… است، دو حسن دارد: اول اینکه از تجربیات دیگران استفاده میکنید و میفهمید کدام وسایل واقعا مفید و قابل استفاده هستند تا در اولویتهای نخست قرار بگیرند و کدامها بیمصرف و جاگیر هستند تا از تحمیل هزینه اضافی به شما جلوگیری شود. دوم اینکه با دیدن خریدهای دیگران، دیزاینهای چینش منزل، انتخاب رنگبندیها و … ایدههای خوبی بگیرید.
اشتباه دوم:
وسایل آشپزخانه بیشترین تنوع را در لوازم خانگی دارند. هستند نوعروسانی که لیستهای بلندبالایی از انواع و اقسام وسایل برقی دارند که اگر بعد از گذشت یکسال از عروسی هم سراغ آنها را بگیرید نو و دست نخورده باقی ماندهاند.
بخارپز، گوشتکوب برقی، سرخکن، قهوهجوش، هواپز، رندهبرقی و … پول خودتان را بابت خرید این نوع وسایل و رقابت با دیگران هدر ندهید! اگر بودجه بیشتری دارید سعی کنید در خرید محصولات خود از کالاهای با کیفیت بالاتر به جای خرید کالاهای اضافه و بلااستفاده بهره ببرید.
توجه داشته باشید که ممکن است وسایلی از قبیل اطو و پتو و مخلوطکن و غیره بعد از مراسم عروسی و یا ماه عسل بعنوان کادو دریافت مینمایید .
اشتباه سوم:
بعضی وسایل را می توان با ادغام در وسایل دیگر تهیه کرد تا از صرف هزینه زیادی و شلوغ کردن آشپزخانه پرهیز کرد. مثلا بخارپز روی بعضی از زودپزهاست یا گوشتکوب برقی روی چندکارههاست. یا مدلهای جدید از فر نوری که تلفیقی از فر و مایکروفر هستند و نیاز به خرید هر دو را تا حدودی برطرف میکنند. با خرید جداگانه آنها دو اشتباه مرتکب میشوید صرف هزینه بیشتر، اشغال جای بیشتر.
اشتباه چهارم:
در خرید وسایل بزرگ و جاگیر، متراژ خانه را حتما مدنظر قرار دهید. همه دوست دارند که یخچال سایدبایساید و تلویزیون ۵۰ اینچ داشته باشند اما جا دادن این وسایل در یک خانه ۵۰،۶۰ متری واقعا خندهدار است.
اشتباه پنجم:
درست است که شما هم مثل هر نوعروسی خواستهها و ایدهالهایی دارید یا رویاپردازیهایی کردهاید اما بهتر است با واقعیت پیش بروید. هماهنگی و تناسب در خرید وسایل باعث میشود زیبایی منزل شما دو چندان باشد.
در فرهنگ و عرف خانواده های ایرانی، پس از اینکه دو جوان به عقد ازدواج هم در آمدند؛ پروسه ی خرید جهیزیه آغاز می شود.
بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، خرید جهیزیه همچجون سایر هزینه های زندگی بر عهده ی زوج می باشد.
اما بر اساس عرف و سنت، بخش عمده ی جهیزیه را خانواده ی دختر تقبل می کنند؛ تا شاید بتوانند باری از روی دوش آقای داماد برداشته باشند .ولی بطور کلی خرید جهیزیه توافقی است.
مشورت قبل از خرید جهیزیه
برای خرید کالاهای ضروری و اساسی حتما تحقیق کرده و درباره ی مارک های موجود و محل های خرید وقیمت آنها در بازار اطلاعات کسب کنید.
بهترین روش برای تحقیق این است که از آشنایان و دوستان خود که به تازگی جنس مشابهی را خریده اند؛ پرسوجو کنید. قطعا کسانی که از یک کالا استفاده کردهاند بهتر از فروشندگان میتوانند شما را راهنمایی کنند.
تهیهی لیست جهیزیه
برای اینکه تمام جوانب را در نظر بگیرید و هنگام خرید دچار بی نظمی نشوید ، بهتر است اقلام مورد نیاز را فهرست کرده و بر اساس کاربرد دسته بندی کنید.
مثلا وسایلی که برای اتاق خواب نیاز است در یک دسته قرار دهید، وسایلی که متعلق به پذیرایی و نشیمن است در یک دسته و وسایل برقی در یک دستهی جدا و وسایل کاربردی مربوط به آشپزخانه نیز در دسته ای دیگر قرار گیرد.
گاهی پیش می آید که فروشندگان محترم، کالایی را معرفی می کنند و ما تحت تبلیغات آنها اقدام به خرید می کنیم ولی در نهایت امر از خرید خود ناراضی هستیم.
زمان بندی برای خرید جهیزیه
معمولا مادرانی که دختران دم بخت دارند، از چند سال قبل از ازدواج او اقدام به تهیه ی مایحتاج ضروری برای او می کنند.
مادران با سلیقه، بخشی از ملزومات جهیزیه را می دوزند و به شکل آماده نگهداری می کنند؛ تا در موقع نیاز به دردسر نیوفتند.
رختخواب ها، روکش ها، دمکنی ها، دستمال های آشپزخانه و سایر ملزومات دوختنی، اگر از قبل تهیه شده باشد می تواند در صرفه جویی زمان بسیار تاثیر گذار باشد.
پرهیز از چشم و هم چشمی در خرید
در خرید جیزیه به این نکته توجه داشته باشید که این وسایل تنها برای رفع نیازهای شما خریداری می شوند؛ پس تنها کسی که می تواند روی خوب یا بد بودن آنها اظهار نظر کند، شما هستید.
برای ساختن خانه ی خود به جای چشم و هم چشمی، به بودجه، نیاز و عرف خانواده ی خود نگاه کنید؛ تا به جای همراه شدن با موج تنش ها تنها و تنها به آرامشی در انتظار شماست، بیندیشید.
خود و زندگی خود را با هیچ کس از نزدیکان مقایسه نکنید.
چرا که کم یا زیاد بودن جهیزیه ملاکی برای خوشبختی یا بدبختی افراد نیست.
سعی کنید به جای تحمیل فشار مالی به خانواده در آخرین لحظه های حضور خود در منزل پدر و مادر جوی شاد و توام با آرامش بسازید و از با هم بودن نهایت لذت را ببرید.
بررسی خانه ی نوعروس
اگر آقای داماد منزل مسکونی دارند، می توانید قبل از شروع پروسه ی خرید به بررسی ابعاد مختلف خانه پرداخته و برای خرید وسایل با دیدی باز اقدام کنید.
ابعاد خانه اگر از پیش مشخص باشد، در خرید کردن وسایل عاقلانه عمل کرده و از خرید وسایل غیر ضروری پرهیز می کنید.
اگر هم قصد رهن یا اجاره ی خانه دارید بهتر است قبل از آغاز خرید این کار را انجام دهید تا به تناسب متراژ خانه وسایل را خریداری نمایید.
برای سهولت در خرید وسایل جهیزیه، در اینجا لیستی تهیه شده است که شامل تمام اثاثیه ی مورد نیاز منزل یک نوعروس می باشد.
این لیست کامل می تواند برای آغاز یک خرید خوب، بسیار راهگشا باشد. تا با توجه به میزان بودجه خرید با تدبیر انجام شود
نکات طلایی
- قبل از اقدام به خرید حتما لیست تهیه کنید.
- برای خرید اقلام ضروری، حتما از نزدیکان خود درباره ی مارک های مختلف پرس و جو کنید.
- سعی کنید در دام تبلیغات فروشنده ها گرفتار نشوید.
- لوازمی را خریداری کنید که واقعا به آن ها احتیاج پیدا خواهید کرد.
- از چشم و هم چشمی اجتناب کنید.
- لوازم جهیزیه باید باب طبع عروس خانم باشد، به دخالت های بی مورد دیگران اهمیت ندهید.
- از خرید وسایلی که کاربردهای یکسانی دارند خودداری کنید.
- برای خرید وسایل حتما متراژ خانه نو عروس را در نظر بگیرید.
- حتما به وسع مالی خانواده توجه کرده و آن ها را در فشار مالی قرار ندهید.
- کم یا زیادی جهیزیه هیچ تاثیری در خوشبختی یا بدبختی شما نخواهد داشت.